Overig

Electriciteit

De netspanning in Georgië is 220 volt. U kunt er met gewone Nederlandse stekkers terecht. De stroomvoorziening wil nog wel eens haperen in de periode november t/m maart.

 

Winkelen en openingstijden

Het openbare leven begint in Georgie niet erg vroeg. Winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 9.30 of 10.00 tot 19.00 uur. Supermarkten zijn vaak eerder geopend. Musea zijn meestal vanaf 11.00 uur open en één dag per week (meestal maandag) gesloten.

 

Invoerbepalingen

Voor Georgie geldt dat er naast de ‘normale’ douanebepalingen (geen antiek, kunstschatten, drugs, wapens e.d. in- en uitvoeren) geen specifieke bepalingen zijn.

 

Tijdsverschil

Het tijdsverschil met Nederland is + 2 (In wintertijd +3) uur.

 

Enkele praktisch tips

Bij kerkbezoek is het aan te raden niet al te blote kleding te dragen en voor vrouwen om het hoofd te bedekken. Ook hoog in de bergen is het aan te raden niet al te bloot gekleed te gaan.

In kleine restaurants verwacht men geen fooi. Wel in trendy restaurants en cafés in de hoofdsteden; hier wordt soms al tien procent bij de rekening opgeteld.

We adviseren je om de bagage mee te nemen in een rugzak (met binnenframe) of in een weekendtas. Een koffer raden we af.  Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag).  Het dragen van korte broeken en t-shirts is hier echter geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters. Het is aan te raden stevige wandelschoenen mee te nemen voor de wandeltochten. 's Avonds in de bergen kan het ook behoorlijk koud worden, zelfs in de zomer. Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, universeel geldige verloopstekker, reisgids, pet, voldoende fotomateriaal, lakenzak, toiletartikelen, badslippers, zwemkleding, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes.