Traditie van het wijnmaken

Cradle of Wine GeorgiaGedurende vele eeuwen was wijnbouw niet alleen de basis van de economische rijkdom van Georgië, maar ook een deel van zijn spirituele cultuur. Wijn is voor een Georgier niet alleen een drankje. Wijn is er eerder een religie.

Wijn versterkt de nationale geest en verenigt de gasten van traditionele feesten. Wijngaarden worden vermeld in Georgische legenden, verhalen en liedjes. Wijn in Georgië is het nationale promotiemiddel voor het aantrekken van toeristen uit de hele wereld.

Historisch gezien was Georgië altijd al het gebied waar de cultus van het wijnmaken bloeide. Tegenwoordig kan niemand vertellen wanneer en waar de eerste wijnstok verscheen, maar het heersende klimaat promoveerde de groei van druiventrossen onmiskenbaar. De druif laat sporen na die verwijzen naar vroegere geologische tijdperken op het grondgebied van Georgië; de kruiken met de overblijfselen van druivenpitten gevonden op oude begraafplaatsen getuigen van het feit dat Georgië een van de voorlopers was wat betreft wijnmaken. Wijnbereiding apparatuur gevonden door archeologen op het grondgebied van het land - steen wijnpersen, diverse wijnvaten van klei en metaal uit het  3 e - 2 e millennium voor Christus - zijn gewoon andere bewijzen. Van de diepe wortels voor wijnbereiding spreken ook de de grote ingegraven conische vaten die bestemd waren voor wijnopslag - "kvevri" - gevonden in nederzettingen die, volgens archeologen, ongeveer 8000 jaar oud zijn.

Georgian_WineTijdens het proces van wijnbouw en wijnmaken in Georgië verschenen de meest waardevolle druiven; mensen begonnen soorten wijnstokken te onderscheiden en ontwikkelden lokale manieren van wijnproductie. Oost-Georgië - oude Kakhetia - is altijd al het centrum geweest van druiven telen en wijn productie. De Alazani-vallei is het meest verheerlijkte wijnbouw gebied van Kakhetia. De unieke geografische ligging, de nabijheid van rivieren, de bescherming tegen wind door het Kaukasus-gebergte en de vruchtbare bodem van de vallei creëren ideale omstandigheden voor de teelt van druiven en resulteert in werkelijk schitterende wijnen. Kakhetian wijnen onderscheiden zich door hun originele bouquet en smaak.

Wijnbereiding technologie

De drijvenpluk is een bijzondere en vrolijke vakantie voor Georgiërs, begeleid door liederen en dansen. De druivenoogst wordt voor de verwerking in een speciale kamer gezet, genaamd "maranii" - wijnhuis - en geplaatst in een groot vat - "satskhaneli" - een uitgeholde boomstam. Meestal worden de druiven (samen met schil en zaden) met voeten geperst. Dit is de zachtste manier om sappige vruchtvlees te verkrijgen omdat de zaden intact blijven en  de wijn geen sterke bittere smaak geven. De resulterende pulp van de druiven wordt geplaatst in kvevri, een enorme aardewerken kruik, voor vergisting. Deze kruiken zijn ingegraven in de aarde met de opening op vloerhoogte. Dit voorziet in een constante temperatuur tijdens het gistingproces. De vergisting periodes zijn verschillend voor rode en witte wijnen.