Klimaat

regen in TbilisiOndanks de relatief kleine afmetingen van Georgië, is het klimaat divers. Klimatologisch gezien kan het land worden verdeeld in een westelijk en een oostelijk deel. Het Kaukasusgebergte tempert het klimaat in Georgië en beschermt het land tegen koude luchtmassa's uit het noorden. Ook droge, hete lucht uit het zuiden wordt hierdoor deels geblokkeerd. Aan de Zwarte Zee heerst het hele jaar door een subtropisch klimaat. In het oosten van Georgië overheerst een continentaal klimaat met hete zomers en koude winters. Rond Tbilisi wordt het in de zomermaanden behoorlijk warm. Terwijl op de hoogste bergtoppen het hele jaar sneeuw ligt. De meeste regen valt in het westen, aan de Zwarte zee.

De onderstaande tabel toont het klimaat in de regio rond Tbilisi:

TBILlSI
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
gemiddelde Temp. - C
0.9
2.6
6.6
11.9
17.3
21.0
23.2
23.6
20.5
16.4
11.5
7.5
Zonnenschijn (uren per dag)
3
4
5
6
7
8
9
9
7
5
4
3
Luchtvochtigheid %
74
69
65
61
63
60
57
57
64
72
77
75

 

Bergen
De Kaukasus zorgen ervoor dat de langjarige gemiddelde temperaturen van het land naar beneden gehaald worden. In de bergen is het aanzienlijk kouder dan in het veel lager gelegen centrale deel van Georgië. De bergen zorgen er echter in de wintermaanden ook voor dat strenge vorst vanuit Rusland moeite heeft om Georgië te bereiken. De aanvoer van koude lucht vanuit Centraal Rusland wordt door de Grote Kaukasus vaak tegengehouden. Vandaar dat de lage gebieden van Georgië in de wintermaanden gemiddelde maximumtemperaturen kennen die tussen de vier en negen graden liggen. ‘s Nachts wordt er gemiddeld enkele graden vorst geregistreerd. Door de ligging in een gebied waar het weer sterk beïnvloed kan worden door de temperaturen van het water in de Zwarte Zee en de Kaspische Zee en de mogelijke aanwezigheid van grote hogedrukgebieden die voor een aanvoer van koude lucht kunnen zorgen kan het echter een stuk kouder worden in Georgië dan wat de gemiddelde klimaatcijfers weergeven.
In de bergen is het in de wintermaanden altijd kouder. De gemiddelde temperaturen variëren hier, afhankelijk van de hoogte en de ligging, ‘s nachts van min twintig tot mijn tien graden en overdag van min tien graden tot net onder het vriespunt. Op de hoogste bergtoppen kan het nog koeler worden.

 

 Seizoenen

De winterperiode loopt van december tot en met februari waarna de maanden maart en april een grillig karakter vertonen. Zonnige, warme dagen worden afgewisseld met koele en grijze dagen waarbij vanaf april de neerslagkansen ook aanzienlijk toenemen. In mei is er in de lager gelegen gebieden al een gemiddelde maximumtemperatuur bereikt van twintig tot vijfentwintig graden. Ook de nachttemperaturen liggen dan inmiddels ruim boven het vriespunt met gemiddeld acht tot veertien graden. De maanden juni, juli, augustus en september zijn wat betreft temperatuur ronduit zomers te noemen. Temperaturen die overdag gemiddeld tussen de 25 en 30 graden liggen zorgen voor aangenaam zomers weer in Georgië. De zon laat zich vrij veel zien met gemiddeld zeven tot negen uur zonneschijn per dag. De hoeveelheden neerslag nemen echter ook aanzienlijk toe met in de hoofdstad Tbilisi juni als natste maand met 89 millimeter regen. In de Grote Kaukasus en ook de Kleine Kaukasus liggen die hoeveelheden echter een stuk hoger. De combinatie van veel vocht met aangename temperaturen zorgen voor het prachtige berglandschap dat Georgië zo bijzonder maakt.

 

 

Klimaat grafiek. Tbilisi. (eng)


 

 Gemiddelde maandelijkse en jaarlijkse atmosferische temperatuur (C) voor de periode van 1881-1960 (eng)