Feestdagen en festivals

mekvleMensen in Georgië houden van hun feestdagen en wat het belangrijkste is, weten hoe ze te organiseren zo mooi, heerlijk en vrolijk, dat je elke minuut van het festival genieten, en dan uitkijken naar de volgende.

 

Feestdagen 2021

Georgië kent in vergelijking met Nederland enkele afwijkende feestdagen. Let met name op Pasen dat volgens de Orthodoxe kalender doorgaans op andere data gevierd wordt dan in nederland. In 2016 zijn dit:

1-2 january Nieuwjaarsdag
7 january Kerstmis (Orthodoxe kalender)
19 january Driekoningen /Epifanie/ (Orthodoxe kalender)
3 maaart Moederdag
8 maart Internationale Vrouwendag
9 april Herstel van de Onafhankelijkheid
2 mei Pasen (Orthodoxe kalender)
9 mei Dag van de Overwinning
12 mei Sint Andrew's Dag
26 mei Onafhankelijkheidsdag
28 augustus Mariamoba, Maagd Maria Tenhemelopmening
14 oktober Svetitskhovloba (Orthodox festival)
23 november Giorgoba, Sint George

Het nieuwjaar

De Georgiërs doen hun uiterste best en doen grote voorbereiding om het Nieuwjaar te gaan vieren. Zij maken gewoonlijk hun huizen schoon en alle leden in de familie worden gekleed in nieuwe kleren. Een traditionele Oudejaarsavond begint bij middernacht in hun eigen huis.

In de verschillende gebieden in Georgië zijn er verschillende Nieuwjaars gebruiken. Vele oude gewoontes zijn verdwenen maar de traditie van eerste-voet wordt nog bewaard en de Georgische mensen genieten van deze gewoonte.

Als u een vooringenomen persoon bent, zult u van de traditie „Mekvle“ houden:

De meeste Georgiërs geloven er in, dat wanneer er een persoon hun huis na Nieuwjaar binnenkomt, dat hij of zij „grote geluk“ zal brengen en dit positieve aura zal voor het gehele jaar gelden.

Gewoonlijk komt „mekvle“ aan de deur na 00:00 in de Nieuwjaarsnacht en slaat hij op de deur, waarna de gastheer de „mekvle“ontmoet met een speciale korte toespraak en de deur voor hem opent. „Mekvle“ gaat het huis in en „brengt hen geluk“. Het belangrijkste deel van de traditie zal de „mekvle“ dwingen om wijn te drinken vanuit een kom in de vorm van een schip. Dus als iemand u om zijn „mekvle“ vraagt te worden, bent U van te voren gewaarschuwd: u zou wel eens dronken kunnen worden.

Eerste voeter is de eerste persoon die bij u thuis aan de deur klopt. Hij zal het geluk van de familie tot het einde van het jaar bepalen. Daarom wordt de - eerste voeter- zorgvuldig door vele families gekozen.

De benodigdheden voor het Nieuwjaar zijn de boom en Chichilaki van het Nieuwjaar. In tegenstelling tot de boom van het Nieuwjaar, die onlangs Georgië vrij (een paar eeuwen geleden) inging, is Chichilaki het echte antieke attribuut van de Georgische tradities voor het Nieuwjaar. Het wordt gewoonlijk gemaakt van een notenboom: het in orde maken van hout leidt tot haar spaanders die het belangrijkste bezit van Cichilaki zijn. Soms is het verfraaid met snoepjes. Het wordt verbrand traditioneel na 14 Januari.

2 en 15 Januari zijn andere grote dagen in de vieringen van het Georgische Nieuwjaar. Deze dagen worden genoemd „Bedoba“ (het lot). Georgiërs geloven sterk in de manier waarop zij de tweede dag na Nieuwjaar doorbrengen welke hen tijdens het gehele jaar zal volgen. Geen kwestie van wat u doet of wat met u op dag gebeurt „Bedoba“ dat het lot dat u tot het eind van het jaar zal volgen. Ondanks de hoge populariteit van de Christelijke kerk, bestaan hier nog dergelijke kleine bijgeloven

Het nieuwjaar wordt tweemaal gevierd in Georgië, eerst op 1 Januari het tweede op 14 Januari dat Oud Nieuwjaar wordt genoemd.

Vele families in Georgiër zijn jagers en zij hebben jachtgeweren. Traditioneel vuurt het hoofd van de familie 2 schoten af op slag van middernacht, wanneer het Nieuwjaar begint.

De Nieuwjaarstafel is vol met verschillende soorten smakelijk voedsel. Maar Satsivi (gekookt kalkoen in saus van noten en verscheidene culturele installaties), Churchkhela (geschaafde noten op draden en opgehangen in Tatara, gekookte druivensap met tarwe er in), Gozinaki (gekookte honing met noten) en fruit Chiri (zongedroogd fruit in suikerpoeder) zijn uitsluitend de schotels van een Nieuwjaar in Georgië.

Geschreven door Fred Vorstenbosch