Dzjvari-koepelkerk

Mtscheta  /Region of Mtscheta-Mtianeti/

N41 50' 38'' E44 42' 39''

jvariUitstekende monument van Georgische architectuur Dzjvari-koepelkerk in Mtskheta (gebouwd in 586-604) is een van de interessantste religieuze plaatsen van de Kaukasus.

In kruisvorm (dzjvari) gebouwde koepelkerk geldt als een voorbeeld van de allervroegste Georgische kerkarchitectuur en heeft symbool gestaan voor veel andere kerken in Georgie. Ze ligt op een 150 m hoge heuveltop met een prachtig uitzicht over het tegenover gelegen Mtscheta.

De naam van de kerk is als volgt ontstaan: toen het christendom in de dertiger jaren van de vierde eeuw onder koning Mirian verspreid werd, is in opdracht van de heilige Nino met ondersteuning van de koning een kruis geplaatst.

Dzjvari-koepelkerk. VIc.Dzjvari-koepelkerk. VIc.Dzjvari-koepelkerk. VIc.

exclamationVolgens historici heeft de volksleider Guaram in de zesde eeuw bij dit kruis een kleine kerk gebouwd. De reliefs en afbeeldingen in de kerk hebben wonder boven wonder vele eeuwen van oorlog en vijandelijke invasies overleefd.

mt_ignore:World_HeritageEr zijn twee engelen te zien die het kruis omhoog houden, een afbeelding van kerkbouwers Demetre Wipatos, Stephanoz Patrikos en Adarnase en Kobul Stephanosen, met hun geschreven in Oud-Georgisch schrift (asomtavroeli). Aan de oostelijke facade zien we een prachtige gedetailleerde afbeelding van de leden van de Iberische hertogsfamilie die opdracht gaf tot de bouw. Zij buigen voor Christus, St Stehanos en de aartsengel Michael. De Dzjvari-kerk is gemakkelijk met de auto te bereiken en bevindt zich op zo'n tien minuten rijden van Mtscheta.