Hoofstad en de Regio's

West Georgië

bagrati
West-Georgië wordt vcrdeeld in het zuidelijk gelegen Samtsche-Dzjavachetie, het centraal gelegen Imeretië en het noordelijk gelegen Ratsja en Svanetië.

Qua natuur kennen de West-Georgische regie's onderling grote verschillen. Zo maakt Samtsche-Dzjavachetie deel uit van de Kleine Kaukasus en is het een grotendeels droog en Vulkaanachtig gebied.

West Georgië - Svanetië

De torens van Svanetië

bagrati
Svanetië is de hoogst gelegen bewoonde regio van Georgië . Het ligt aan de bron van de rivieren Inguri en Rioni, als het ware tegen berghellin­gen geplakt. De weg naar Svanetië loopt langs de rivier Enguri.

Pas in de negentiende eeuw werd het mogelijk om het gebied via de weg te bereiken. Daarvoor waren delen van Svanetië alleen via bergpaden bereikbaar, waardoor ze sterk geïsoleerd en zelfvoorzienend waren. Nog in deze eeuw werden sommige dorpen per helikopter van producten voorzien. De hoofdstad van Svanetië is Mestia, gelegen op een hoogte van ongeveer 1500 meter. De hoogste berg, Ushba, heeft een hoogte van 4690 meter.

Tbilisi -Hoofdstad van Georgië

tbilisi night

Tbilisi (Georgisch: თბილისი; letterlijk Warme Springbron) is de hoofdstad van Georgië. Tbilisi ligt aan de rivier de Koera (Georgisch: Mtkvari), en heeft meer dan 1.1 miljoen inwoners.  Tbilisi is ook één van de regio's (mchare) van het land. De stad heeft een oppervlakte van 140 km².

Kartli

gori

Kartli (Georgisch: ქართლი) is de grootste en meest bevolkte historische regio van Oost-Georgië. Het omvat de Georgische hoofdstad Tbilisi en twee andere grote steden, Gori en Roestavi. Het grenst aan de bergketens van Grote Kaukasus in het noorden, in het oosten aan Kacheti, Azerbeidzjan en Armenië in het zuiden, Samtsche-Dzjavacheti in het zuid-westen en de regio (mchare) Imereti in het westen. Het is een historische regio (mchare) die nu onderverdeeld is in Tbilisi als de nationale hoofdstad en de drie administratieve regio's Sjida Kartli (als hoofdstad Gori), Kvemo Kartli (als hoofdstad Roestavi) en Mtscheta-Mtianeti (als hoofdstad Mtscheta).

Oost Georgië - Kakhetië

Kachetië, de grootste wijnregio van Georgiё

georgian-qvevri
Kachetië is het hart van Oost-Georgiё. Het laagste deel van deze typisch Georgische provincie is het vlakland rond de rivier de Alazani. In het Noorden grenst Kachetië aan het Kauka­sus-gebergte. Het grootste meer is het (aangelegde) Sioni-meer. De grootste rivieren zijn de Alazani (die ontspringt in het Kaukasusgebergte) en de Iori in het zuiden, die naar buurland Azerbajdzjan voert. Het uiterste zuidoosten van Kachetië is woestijnland, wat een grote tegenstelling is met het subtropische klimaat van West-Georgiё en gematigder klimaat in midden-Georgiё.

Oost-Georgië

signaghi
Oost-Georgië kun je onderverdelen in de vruchtbare valleien Van Kachetië' en het in het Hoge Kaukasusbergte gelegen Chevi, Chevsoereti en Toesjetië. Kachetië is vanuit Tbilisi het best bereikbaar via de naar het oosten lopende weg M5, terwijl je voor Chevi en Chevsoeretië beter de ten noorden van Tbilisi lopende Georgische Militaire weg kunt nemen. Het geisoleerd gelegen Toesjetië kun je zowel via Chevsoeretië als Kachetië bereiken.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.