Gezondheid en Vaccinatie

Gezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

N.B.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Gezondheidszorg

Het gezondheidssysteem in Georgië is de laatste jaren dramatisch veranderd. Medische faciliteiten zijn aanwezig, maar niet altijd in even goede staat.

N.B.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Voor een bezoek aan Georgië heeft u geen vaccinaties nodig.

Apotheken

In Tbilisi en andere steden zijn de laatste jaren steeds meer apotheken gekomen. Desondanks is het aan te raden eventueel benodigde medicijnen van thuis mee te nemen (mits legaal te importeren uiteraard), aangezien het erg lastig kan zijn deze ter plaatse te verkrijgen.

Hygiëne

Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Vermijd het drinken van water uit kranen en koop flessen mineraalwater. Wees ook voorzichtig met ongewassen groente en fruit en melkproducten

EHBO

U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten.

Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Probeer na aankomst het lokale levensritme over te nemen. Uiteraard voorzover het reisschema dat toelaat. Sta vroeg op, neem tussen de middag een paar uur rust en ga bijtijds naar bed. De straling van de zon in de (sub)tropen is bijzonder sterk. Wees dus voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Flessen gezuiverd drinkwater zijn bijna overal te koop. Mocht je diarree krijgen, let er dan vooral op dat je het extra vochtverlies compenseert: veel (slappe) thee, mineraalwater of eventueel cola zonder prik. Het zouttekort kun je opheffen met ORS (Oral Rehydration Salts) of bouillon. Het heeft geen zin bij buikloop te vasten. Door niet te eten geef je je maag en darmen wel rust, maar verzwakt je lichaam nog meer.
Lees voor meer informatie het boekje ‘Hoe blijf ik gezond in de Tropen’ (uitgave KIT) of kijk op internet, zie onder andere: www.gezondopreis.nl.

Vaccinatie

Inentingen zijn voor Georgie niet verplicht, maar een DTP-vaccinatie wordt aanbevolen evenals bescherming tegen Hepatitis A. Buiktyfusvaccinatie aanbevolen bij reizen langer dan 2 weken.

Malariagebieden
In het zuidoosten van Georgië komt tijdens de maanden 7 t/m 10 malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met malaria zijn extra belangrijk. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. Voor de bescherming tegen malaria worden antimalariamiddelen aanbevolen.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene adviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.