UNESCO Werelderfgoed

Een UNESCO-Werelderfgoed  is een gebied of een object dat is opgenomen op de internationale Werelderfgoedlijst van de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Het doel is om gebieden of objecten die van groot cultureel of natuurlijk belang voor het menselijk erfgoed zijn te inventariseren en te beschermen. De bescherming is behoudens uitzonderingen in handen van het land waarin het werelderfgoed zich bevindt. Uitzonderingen zijn situaties waarin het werelderfgoed ernstig wordt bedreigd in haar voortbestaan. Het gaat om culturele en natuurlijke werelderfgoederen. Naast deze materiële erfgoederen is er een lijst van immateriële erfgoederen zoals bijvoorbeeld muziek, theater en weefkunst. Ook dit zijn zaken die een reiziger kan tegenkomen op zijn tochten.

De Werelderfgoedlijst is een lijst met Werelderfgoed samengesteld door de Commissie voor het Werelderfgoed van UNESCO op voordracht van de aangesloten landen. Het materieel werelderfgoed bestaat sinds de 34e sessie van de Commissie (2010) uit 911 werelderfgoederen, waarvan 180 natuurerfgoed (N), 704 cultuurerfgoed (C) en 27 als een combinatie van beide: gemengd erfgoed, (C|N). Er staan 34 werelderfgoederen op de lijst van bedreigd werelderfgoed, omdat ze als werelderfgoed gevaar lopen om in hun waarde aangetast te worden door bijvoorbeeld bebouwing, ontbossing, oorlog e.d. De 911 werelderfgoederen liggen verspreid over 151 landen.

Naast deze 911 onroerende werelderfgoederen heeft de UNESCO ook 193 documenten en archieven aangemerkt als cultuurerfgoed. Deze staan op de werelderfgoedlijst voor documenten.

Het immateriële werelderfgoed wordt door UNESCO opgenomen in een aparte lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid.

UNESCO Werelderfgoederen van Georgie:

1994     C     Historische monumenten van Mtskheta
1994     C     Kathedraal van Bagrati en klooster van Gelati
1996     C     Opper-Svaneti

Opper Svanetië

Mestia District /regio Samegrelo-Zemo Svanetië/

N42 54' 59'' E43 00' 41''

SvanetieBewaard door de lange isolatie, de Upper (zemo) Svanetië regio van de Kaukasus is een uitzonderlijk voorbeeld van berglandschap met middeleeuwse-type dorpen en toren-huizen.

Het dorp Chazhashi heeft nog steeds meer dan 200 van deze zeer bijzondere woningen, die werden gebruikt als woning en als verdediging berichten tegen de indringers, die geplaagd de regio.

Svetitschoveli-kathedraal

Mtscheta  /Regio of Mtscheta-Mtianeti/

N41 50' 38'' E44 42' 39''

svetitskhoveli-mtskhetaSvetitschoveli-Kathedraal - het belangrijkste religieuze centrum en het grootste kerkelijke bouw van middeleeuwse Georgia, werd gebouwd in 1010-1029 onder leiding van de Katholikos patriarch Melkisedec door een architect Arsoekidze. De naam 'Svetitschoveli' betekent 'Hemel­boog’ of 'Levenschenkende Zuil'.

Dzjvari-koepelkerk

Mtscheta  /Region of Mtscheta-Mtianeti/

N41 50' 38'' E44 42' 39''

jvariUitstekende monument van Georgische architectuur Dzjvari-koepelkerk in Mtskheta (gebouwd in 586-604) is een van de interessantste religieuze plaatsen van de Kaukasus.

Gelati-klooster

Stad  Koetaisi  /Regio Imeretië/

N42 15' 44'' E42 42' 59''

Gelati Kloster

Gelati-klooster of het Klooster van de Maagd in Gelati is een klooster nabij de stad Koetaisi in het westen van Georgië. Het looster werd gebouwd door de Koning van Georgië David de Bouwer (1089-1125) in 1106.

Bagrati Kathedraal

Stad  Koetaisi  /Regio Imeretië/

N42 15' 44'' E42 42' 59''

bagratiDe Bagrati-kathedraal is een 11e-eeuwse kathedraal in de Georgische plaats Koetaisi. De ruines van de Kathedraal staan aan de noordkant van de rivier Rioni.

The Cathedral of the Dormition of the Mother of God (so called Bagrati Cathedral) - the symbol of united Georgian kingdom was founded by the first king of united Georgia Bagrat III Bagrationi (978-1014). According to the inscription on the façade, the construction of the cathedral was completed in 1003.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.