Svetitschoveli-kathedraal

Mtscheta  /Regio of Mtscheta-Mtianeti/

N41 50' 38'' E44 42' 39''

svetitskhoveli-mtskhetaSvetitschoveli-Kathedraal - het belangrijkste religieuze centrum en het grootste kerkelijke bouw van middeleeuwse Georgia, werd gebouwd in 1010-1029 onder leiding van de Katholikos patriarch Melkisedec door een architect Arsoekidze. De naam 'Svetitschoveli' betekent 'Hemel­boog’ of 'Levenschenkende Zuil'.

Volgens de legende is de kathedraal gebouwd op de plek waar een stuk van de mantel van Jezus is begraven die hij droeg toen hij stierf aan het kruis. Dit zou uit Jeruzalem naar Mtscheta zijn meegenomen door de jood Elias (Elioz). Zijn zuster Sidonia zou na het aanraken ervan direct zijn gestorven on samen met de relikwie hier zijn begraven. Wanneer koning Mirian in de 4de eeuw wordt bekeerd, laat hij op deze plek de eerste christelijke kerk van Georgie bouwen.

svetitskhoveli-XIDe eerste, houten kerk op deze plaats werd rond 330 gebouwd door de heilige Nino. Dit gebouw was klein, daarom heeft koning Vachtang Gorgasali hem in de vijfde eeuw uitgebreid tot een driekoepelige basiliek. Dat gebouw heeft de tiende eeuw in zeer beschadigde vorm bereikt. In het begin van de elfde eeuw is het omgebouwd tot een eenkoepelig complex onder leiding katholicos Melkisedec de Eerste. Konstantine Arsoekidze was de bouwer van Svetitschoveli. Hoog op de noordelijke muur ziet u een relief van een hand die een teken­driehoek vast­houdt. De legende vertelt dat Arsoekidze een afbeelding maakte van Jason, die vecht tegen God. Een ambtenaar meende dat hij zijn eigen ge­laatstrekken in het Gezicht van God schilderde en klaagde hem aan. Hij werd bestraft voor zijn vermeende arrogantie: de koning gaf bevel om zijn hand af te hakken.

mt_ignore:World_Heritage Het huidige kerkgebouw stamt uit de Gouden Eeuw en is gebouwd op de fundamenten van de eerste christelijke kerk. Het vormt een van de oudste voorbeelden van authentiek Georgische kerkarchitectuur, gekenmerkt door een hoog schip met in het midden een lange cirkelvormige toren met daarop een puntige koepel. Op de buitenmuren tref je versieringen aan, waarbij vooral de stierenkoppen bij de hoofdingang opvallen. Ook binnen is de kathedraal mooi vormgegeven. Je vindt er prachtige fresco's, waaronder die welke het verhaal vertellen over de kerstening van Kartli. Elders in de kerk vind je graven van verschillende Georgische koningen, onder wie koning Gorgasali (stichter van Tbilisi) en Erekle II.