Landschap en Klimaat

Natuur

Georgish NatuurGeorgie is nog geen twee keer zo groot als Nederland maar heeft veel te bieden: Zandstranden in Ureki, sommige van de hoogste toppen (meer dan 5.000 meter) van Europa in het Hoge Kaukasusgebergte, uitgestrekte bossen aan de voet daarvan, de groene vlakke velden in Mingrelie, het uitbundige Trialetigebergte in het midden van het land, kale bergen in het zuiden die overgaan in het Turkse Oost-Anatolische landschap, gematigde regenwouden in Adzjarie bij de Zwarte Zee en droge steppes in het oosten aan de grens met Azerbeidzjan. 's Zomers kan er gezwommen worden in de zee bij Batoemi of Koboeleti en 's winters geskied bij Goedaoeri en Bakoeriani.

Flora en Fauna

Planten en dieren

floraDe verschillende landschappen leveren een ongewoon gevarieerde flora op. Het land telt ca. 5000 verschillende soorten planten en bloemen. Hiervan zijn ca. 380 soorten inheems. Ook komen er ca. 8000 soorten paddestoelen, varens en mossen voor. Meer dan eenderde van het land is bedekt met bossen en kreupelhout en de vegetatie varieert sterk van oost naar west. In West-Georgië vinden we een subtropische vegetatie.

Geografie

caucasus Georgia

Georgië is gelegen in de bergachtige Zuidelijke Kaukasus in de regio Eurazië, tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. Het noorden van het land grenst aan de Grote Kaukasus en het zuiden aan de zogenaamde Kleine Kaukasus. Het landschap wordt bepaald door deze gebergten, waarvan de hoogste toppen tot meer dan 5.000 meter boven zeeniveau reiken. De buurlanden zijn Rusland, Azerbeidzjan, Armenië en Turkije. De nabijheid van Georgië tot Europa, en de combinatie van diverse culturen en politieke factoren, hebben er in toenemende mate toe geleid dat Georgië opgenomen wordt in Europa. Georgië is lid van sommige Europese organisaties als de Raad van Europa en probeert lid te worden van de NAVOen de Europese Unie.

Klimaat

regen in TbilisiOndanks de relatief kleine afmetingen van Georgië, is het klimaat divers. Klimatologisch gezien kan het land worden verdeeld in een westelijk en een oostelijk deel. Het Kaukasusgebergte tempert het klimaat in Georgië en beschermt het land tegen koude luchtmassa's uit het noorden. Ook droge, hete lucht uit het zuiden wordt hierdoor deels geblokkeerd. Aan de Zwarte Zee heerst het hele jaar door een subtropisch klimaat. In het oosten van Georgië overheerst een continentaal klimaat met hete zomers en koude winters. Rond Tbilisi wordt het in de zomermaanden behoorlijk warm. Terwijl op de hoogste bergtoppen het hele jaar sneeuw ligt. De meeste regen valt in het westen, aan de Zwarte zee.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.