Legende van koning GorgasaliDe Georgiërs, die in liefde met hun vaderland en de natuur. Zult u denken, dat Georgië is een moederland van de legendes, hier elke plaats, berg heeft zijn eigen legende:

* Er is een prachtige legende over de eerste Georgiërs. Toen God het land van de wereld verdeelde, feesten de Georgiërs;  daarom waren zij laat voor de verdeling. Toen zij hoorden dat God het land aan het verdelen was, besloten zij hem om hun aandeel te gaan vragen.

Tegen de tijd dat zij aankwamen, vertelde God hen, dat al het land reeds was verdeeld. God vroeg hen toen waarom zij zo laat waren. De Georgiërs beantwoordden, dat zij feesten en een toost op God brachten. God was zeer geraakt door dit en was zeer droevig. Hij besloot om hen het kostbare kleine stukje grond te geven dat hij voor zich had gehouden.

*De stichting van de stad Tbilisi is met een legende verbonden. Toen Vachtang Gorgasali, de koning van Kartli (446-502), aan het jagen was in de bijna ondoordringbare wouden die zich uitstrekten langs de oevers van de Kura (in het Georgisch Mtkvari), school hij een fazant. Toen hij erheen galoppeerde om de vogel op te pakken, zag hij dat deze in een warme bron was gevallen en dat de wond was geheeld. Verbaasd over deze ontdekking verklaarde hij dat hij op deze plaats een stad zou stichten die de naam Tbilisi kreeg ('tbili' betekem warm in het Georgisch) en dat hij de hoofdstad vanuit Mtscheta hierheen zou verplaatsen.

* Svetitskhoveli Kathedraal (XI eeuw) in Mtskheta is het belangrijkste monument en een grote schat van Georgische architectuur. Veel legendes omvat de geschiedenis van deze church. Volgens de overlevering is dit de plaats waar de mantel van Christus werd begraven. De legende zegt dat Elioz, Georgische jood was in Jeruzalem ten tijde van de kruisiging en keerde terug naar Mtskheta met de mantel van Christus. Zijn zus Sidonia, nam het aan en  overleden onmiddellijk. Niemand kon nemen de mantel van haar omarm en ze besluiten om samen te begraven.De legende zegt dat op het graf van Sidonia, koning Mirian verwezen in de eerste christelijke kerk te bouwen. De kerk werd gebouwd door hout, de arbeiders geprobeerd om de laatste kolom op de juiste plaats plaatsen, maar ze konden niet afmaken van de werkzaamheden, omdat de kolom altijd viel naar beneden.  Pas na het bidden ST. Nino, de kolom vloog in de lucht en in de ochtend stond op de juiste plaats. De kolom had genezende kracht en iedere burger kan dit wonder te zien. Dat is de reden waarom deze kerk is Sveti-Tskhoveli dat betekent 'levensgevende kolom" genoemd.

* Het christendom werd verklaard als een staatsgodsdienst in 337 AD. Het is verbonden met St. Nino, een dochter van Zabilon de Romeinse militaire leider. Koning Mirian regeerde het land op dat moment. Volgens de legende, toen St. Nino kwam in Georgië mensen aanbaden de afgoden van Armazi, Zadeni en Ainina. De vrouw van Mirian koningin Nana was ziek, ze was stervende en niemand kon haar helpen. Pas na het bidden van de heilige Nino en gedoopt als christen kreeg ze beter. Koning Mirian en Georgische mensen niet willen heidense religie te verlaten. Eens was hij de jacht in het bos in de buurt Mtskheta. Plotseling werd het donker en de koning Mirian kwijt weg. Hij was bang en begon te bidden tot zijn idolen, maar niets veranderd. Pas na het bidden tot St. Nino 's God - Christus, de duisternis verdween en hij kon zijn weg te vinden. Na dit wonder, koning Mirian gekerstende en verklaarde het christendom als staatsgodsdienst. Bijna alle natie gedoopt in deze eeuw.