Oost Georgië - Kakhetië

Kachetië, de grootste wijnregio van Georgiё

georgian-qvevri
Kachetië is het hart van Oost-Georgiё. Het laagste deel van deze typisch Georgische provincie is het vlakland rond de rivier de Alazani. In het Noorden grenst Kachetië aan het Kauka­sus-gebergte. Het grootste meer is het (aangelegde) Sioni-meer. De grootste rivieren zijn de Alazani (die ontspringt in het Kaukasusgebergte) en de Iori in het zuiden, die naar buurland Azerbajdzjan voert. Het uiterste zuidoosten van Kachetië is woestijnland, wat een grote tegenstelling is met het subtropische klimaat van West-Georgiё en gematigder klimaat in midden-Georgiё.

Kachetië is belangrijkste wijnregio van Georgiё. Een tocht door Kachetië is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan een wijnboerderij, waar wijn geproefd kan worden uit de grote traditionele wijnvaten.

De Kachetiërs staan in Georgiё bekend als rustige en concrete mensen. In tegenstelling tot een gastheer elders in Georgiё, die vaak ‘opdringerig’ zal zijn in het aanbieden van eten en wijn aan gasten, zal een Kachetiër slechts éénmaal vragen of u iets hebben wilt.

Kachetië is vanuit de Georgische hoofdstad Tbilisi goed te bereiken en te bereizen sinds de wegen er zijn vernieuwd. Via de weg door het Gombori-gebergte zijn bijvoorbeeld de wijndorpen Tsinandali en Mukuzani te bezoeken.

De hoofdstad van Kachetië is Telavi, met 30.000 inwoners. Vanaf de vijfde eeuw heeft deze stad een belang­rijke rol gespeeld in het politieke leven van Oost-Georgiё. De oudste verwij­zingen naar de stad komen uit de derde eeuw. Archeologische vondsten wijzen ook op vroegere bewoning. Van de zestiende tot de achttiende eeuw was de stad de hoofdstad van het koninkrijk Kachetië.

In een kasteel dat eens bewoond werd door koning Heraclius II en herbouwd werd in de negentiende eeuw, is nu een kunstgalerij gehuis­vest met een collectie Georgische, Russische, Hollandse en Italiaanse schilderijen. Ook is hier een historisch en etnografisch museum. Bij de poort staat Merab Merabishvili's monument voor Heraclius II en een 800 jaar oude plataan, de trots van Telavi, die 40 meter hoog is en een omtrek heeft van 11,4 meter.

Het centrum van Telavi heeft oude, smalle straatjes en een mooi zicht op de rivier, het Kaukasusgebergte, wijngaar­den, notenbomen en de kastelen en kerken in de omgeving.

Ongeveer zeven kilometer van de stad Telavi ligt het Ikalto-klooster. Dit complex is aan uw linkerhand te zien wanneer u vanuit Telavi naar Alaverdi rijdt. Het eerste kerkgebouw (een koepelkerk) verrees hier in de zesde eeuw. Later, in de negende eeuw, werd er een andere koepelkerk gebouwd. In de twaalfde en dertiende eeuw werd hieromheen een kloosteracademie gebouwd, die in die eeuwen zijn bloeitijd kende.

Alaverdi is de grootste kerk in heel Georgië. De kerk bevindt zich op ongeveer tien kilometer van de stad Telavi in een rustige, dun bevolkte omgeving, tussen graanvelden. Ten noorden van Alaverdi rijst het Kaukasusgebergte voor u op. Alaverdi getuigt – samen met de andere grote Georgische kerken Gelati (West-Georgië), Svetitschoveli (Midden-Georgië) en Oshki (huidige Turkije, historisch-Georgische cultuurregio Tao-Klardzjeti) - van de ontwikkeling in het christelijke, feodale Georgische koninkrijk in de elfde en twaalfde eeuw.

Op 20 km van Telavi, in oostelijke richting, ligt Kvareli, bekend als geboorteplaats van de beroemde Georgische schrijver Ilya Tsjavtsjavadze.

Het stadje Signagi is zeker een bezoek waard. De plaats is een toeristische attractie op zich, sinds het compleet is gerenoveerd. De traditioneel Georgische huizen met overhangende balkons en houtsnijwerk zijn in oude glorie hersteld en geven een prachtige indruk van traditioneel Georgisch stadsleven.

http://georgisch.blogspot.com/