Georgisch Museum voor Schone Kunsten

GMvSAHet Museum voor Schone Kunsten bevindt zich in de Rustavelilaan en omvat drie gebouwen die openbare culturele tentoonstellingsruimten combineren. Het nieuwe gebouw vanaf oktober van 2018 in gebruik werd genomen. Het museum is precies gebouwd op de plaats waar het Artists' House zich bevond. Tijdens de burgeroorlog in 1991-1992 werd het echter samen met de omliggende gebouwen verwoest.

 
Geschidenis

GMvSA Tbilisi XIXcDe Eertte National Gallery werd opgericht in 1920 en werd al snel een centrum voor Georgische kunst en cultuur.

De galerij werd in 1932 gereorganiseerd en het Museum voor Schone Kunsten werd op basis daarvan opgericht. Het exposeerde collecties van de Historical-Ethnographic Society, Society for the Spread of Literacy, en de oude Georgische kunst van de Universiteit van Tbilisi.

In 1933 werd de tempel van Metekhi op Rustaveli Avenue toegewezen grondgebied voor het museum. Als gevolg hiervan stond het museum in deze periode bekend als het "Metekhi" Museum voor Schone Kunsten. De eerste directeur van het museum was Dimitri Shevardnadze.

Door de inspanningen van Ekvtime Takaishvili werd de nationale schatkist, die in 1921 door de verbannen mensjewistische regering was geëxporteerd naar Frankrijk, teruggestuurd naar Georgië en in 1945 overgedragen aan het Museum voor Schone Kunsten.

Kunstwerken en sculpturen

De tentoonstellingsruimte beslaat 7.000 vierkante meter op de drie verdiepingen. Het museum beschikt ook over een opslagruimte die is uitgerust met de nieuwste technologieën die tot 6.000 foto's kan bevatten, een grote conferentiezaal en nog een expositieruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

GMvSA zalEr zijn 31 tentoonstellingszalen in het Georgische Museum voor Schone Kunsten. Het is rijk aan ongeveer 140.000 Georgische, Russische, Aziatische en West-Europese schilderijen en kunstvoorwerpen. Meer dan 3500 kunstwerken van 78 bekende Georgische kunstenaars, die de laatste 80 jaar populair waren, worden in het museum tentoongesteld. Deze werken werden bewaard in de privéverzameling van de families die later dit museum stichtten. De kunstwerken die in het museum worden bewaard zijn van 1945 tot nu. Naast de olieverfschilderijen en grafische schilderijen zijn er verschillende interessante beelden te zien in het museum. Op basis van de miniatuursculpturen die tijdens archeologische opgravingen in Vani, in West-Georgië, werden ontdekt en die dateren van 2-1 eeuwen voor Christus, is een adelaar gemaakt die je op de gevel en in het interieur kunt zien.